DENİZEVİ Admin
Mesaj Sayısı : 750 Yaş : 65 Nerden : BALIKESİR ÜLKESİ : Tecrübe Puanı : 1448 Teşekkür : 2 Kayıt tarihi : 22/12/08
| Konu: EXPO 2010 'da Türkiye Pavyonu - Shanghai / ÇİN C.tesi Ara. 04 2010, 15:13 | |
| Türkiye PavyonuTürk Pavyonu’nun ana fikri / teması, dünyada bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve şu anda Orta Anadolu’da yer alan Çatalhöyük’ten esinlenilmiştir.
Neolitik / Cilalı Taş Devrinde dünyanın bilinen ilk yerleşim merkezi konumundaki Çatalhöyük’te bir evde bulunan duvar freskolarından yola çıkarak pavyonumuzun dışının çizimi gerçekleştirilmiştir. Duvarda bulunan fresko, Çatalhöyük’teki volkanik Hasandağı’nı ve evleri simgelemektedir. Bu, dünyanın ilk yerleşim merkezinin planını veya şehrin görüntüsünü resmetmektedir. Bu freskodan yola çıkarak dış cephe yorumlanmıştır. Bu neolitik freskonun bugünkü mimari trendlere de ne kadar uygun olduğu ilgi çekicidir.
Resim mevcut expo- konteynerini, basit bir beyaz kutuyu, çağdaş bir mimari tasarıma dönüştürmüştür. Üç boyutlu görüntü; av sahnelerinin, şu anda soyu tükenmiş sığır ve geyiklerin kırmızı renkli görüntülerinin ve bir zamanlar Çatalhöyük’ün duvarlarını oluşturan soyut figürlerin üzerine inen kartalların tasvirini sunmaktadır. Kırmızı ve bejden oluşan iki renkli dış cephe kaplaması, söz konusu duvar resimlerinin orijinal renklerinden ödünç alınmıştır.
EXPO’nun teması “Daha iyi şehir, daha iyi yaşam”dır. Biz bunu kendimize uyarladık ve Anadolu’nun da tarih boyunca daha iyi şehirlerin ve daha iyi yaşamların kaynağı olduğunu gösterdik. Bu da Çatalhöyük ile başlamaktadır.
Çatalhöyük, Piramitlerden 4500 yıl öncesine dayanan binalardan oluşmaktadır. Sadece sanatsal anlatımı ve kıdemi değil, aynı zamanda şehir sakinlerinin hünerleri de Çatalhöyük’ü dünyanın en eski yerleşim yeri olarak eşsiz kılmaktadır. En yüksek mertebesinde, deniz kabuğu, çakmaktaşı gibi mallarını takas eden, ziraatta ve hayvanların evcilleştirilmesinde yeni teknikler geliştiren ve ileri bir sosyal yaşam oluşturan 10.000’den fazla insan yaşamaktaydı.
Evler, birbirlerinden farklı özellikler ihtiva etmeyen basit yapılardan oluşurken, yaşam tarzı da belli sosyal sınıflardan oluşmasına rağmen, sosyal yaşamda nispeten eşit olan statülerle ortaya konulmuştur. Yakın zamandaki bulgular da, kadın ve erkek açısından eşit değerlere erişildiğini, yaşamda ve ölümde eşit sosyal statüye sahip olunduğunu ve cinsiyete göre şekillenen bir sosyal ayrımın bulunmadığını göstermektedir. | |
|