Aile içi roller ve ilişki biçimleri tutumunuza yansıyor.
. Anne babayı model alıyor mu?
Babasını ‘iş tutmayan sorumluluk almada isteksiz’ olarak görmüş bir kişi ergenliğinde ‘arı gibi çalışan’ biri haline
gelmek için aşırı gayret göstermiş olabilir. Ancak genç yetişkinlikte bunun yerini birden her şeye boş verme sorumluluklarını yerine getirme isteksizliği alabilir. Anne-babayı ‘temelde’ ne kadar model aldığımız genç yetişkinlik döneminde yeniden canlanabilir.
. Yediği yemek ilişkinizin ne kadar süreceğini gösterir mi?
Yetiştiği ailede ‘etli patates yemeği’nin sadece etlerini tabağında bulmuş bir çocuk da sadece patateslerle idare edebileceği düşünülerek tabağında et görmemiş çocuk da; bir işte tutunmak ve sağlıklı duygusal ilişkilere başlamak /sürdürmek açısından risk altındadır. İki olumsuz uç nokta; ‘ben her zaman her şeyi emek sarf etmeden hak ederim’ veya ‘ben aslında hiçbir şeyi hak etmiyorum’ olarak gelişebilir.
. Geniş ailelerde beklentiler fazlalaşır mı?
Bazen aile (hatta geniş aile akrabalar) içinde bir çocuk ‘farklılığıyla’ dikkat çeker ve desteklenir. Bu çocuk ailenin beklentilerini gerçekleştirmeye koşullanır; ‘sen hayatını yaşa’ ‘sen hep en başarılı ol’ ‘sen bizim (haylaz veya uyumlu) çocuğumuz olarak kal’… İş hayatında ilerleyen sosyal hayatında içe dönüklük yaşamayan buna karşın uzun süreli duygusal yakınlıklardan kaçınan bir kişi ailesinde ‘sorumluluk sahibi çocuk’ olarak seçilmiş olabilir. Bu kişinin uzun vadeli ve doyurucu bir ilişkiye girmekten kaçınması ‘sorumlu olduğu diğerlerini’ hayal kırıklığına uğratmak istememesi gibi kişisel senaryolarından kaynaklanabilir.
. Kardeşlerin aile içindeki rolleri önemli
Aynı ve farklı cinsiyetten kardeşlerin aile içindeki rolleri hangi kardeşin ne gibi özellikleri nedeniyle ilgi gördüğü (dış güzellik cinsiyet zeka çalışkanlık…) de son derece önem taşır. Bu faktörler de ‘yetişkin’ dünyasında ihtiyaç duyulan temel becerileri geliştirmede yaşanan ‘psikolojik takılmalar’ı anlamada ele alınan konulardır.