İlkyardım nedir?
Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla; olay yerinde, anında ve tıbbi araç-gereç kullanılmaksızın mevcut araç-gereçlerle yapılan geçici uygulamalara ilkyardım denir
İlkyardımın amacı nedir?
İlkyardımın amacı; olay yerinde ve anında ilaç veya tıbbi araç-gereç kullanmadan ve tıbbi yöntemlere başvurmadan yapılan uygulamalarla kazazedenin;
- Durumunu kontrol altına almak (solunum, dolaşım gibi)
- Durumunun iyiye gitmesini sağlamak
- Hayatını kurtarmak
- Kazazedenin sakat kalmasını önlemektir
İlkyardım neden önemlidir?
İlkyardım kalıcı, tedavinin planlanmasını kolaylaştırır.
- İlkyardım, tedavi süresini ve tedavi giderlerini azaltır.
- Organizma (vücut), istenmeyen yan etkilerden korunur.
- Fert veya toplumun sağlığı korunur.
- Sakatlıklar önlenir.
- İlkyardım eğitimi alanların uygulamaları bilinçli, etkili ve hayat kurtarıcıdır.
- İlkyardım, her yaş grubunda kazalara bağı ölümleri azaltır.
- Bireylerin verimli çalışmaları, üretken ve uzun ömürlü olmaları sağlanır.
- Toplumda, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve hizmete ulaşabilirlik oranı artar
İlkyardımın A, B, C’ si Nedir
İlkyardımın A, B ve C’si öncelikle olay yerinde yapılan ilkyardım uygulamalarının sırasını da belirleyen sembollerdir. Bu harflerle başlayan kelimelerin anlamları ilkyardımın vazgeçilmez ve hayat kurtarıcı uygulamalarıdır
Bu harflerin anlamları şöyledir;
A. Airway opening: Soluk yolunun açılması ve açık tutulması uygulamasıdır.
B. Breathing : Solunumun sağlanması ve devam ettirilmesi, oksijen ihtiyacının sağlanması ve karbondioksitin dışarı atılması uygulamasıdır.
C. Circulation : Kan dolaşımının sağlanması, merkezi sinir sisteminin ve iç organların kanlanmasını sağlamadır. Bu uygulama dolaşım yetmezliğinde şok pozisyonu aldırarak dolaşımın durmasında da kalp masajı ile sağlanır